🇧🇬 Първата ми “Хюга” вечеря #hygge

Здравейте.

Чували ли сте за “хюга” ? И аз не бях чувала, докато не попаднах на една книга.

Една приятелка имаше рожден ден и много време се чудех какво да и взема. Друга приятелка ме светна за една книга и още като и видях корицата бях сигурна, че това ще е перфектният подарък. Когато и я подарих тя възкликна “Направо ме уцели, знам я и от много искам да си я взема”. Съвпадение? Не мислА.

Малък наръчник по хюга Хермес

Продават я в повечето книжарници както и онлайн.

Хюга се нарича всичко – от “изкуството да създаваш атмосфера на интимност”, “комфорт за душата” и “липсата на дразнители” до “да изпиташ удоволствие от наличнието на успокояващи неща”, “споделени моменти на уют” и “да пиеш какао на светлината на свещи”. Датчаните определят “хюга” като чувство и е трудно да се определи точна дефиниция, тъй като всеки човек има различно възприятие за уют.

Това най-често се практикува в Холандия, Германия, Норвегия и Канада. Като цяло, в топлите страни много рядко ще се намери подобно определение за уют, защото уюта се свърза с домашна обстановка, а при прекрасно време хората рядко си седят вкъщи. Главноопределящият манифест на “хюга” включва атмосфрера, присъствие, удоволствие, благодарност, хармония, комфорт , примирие, общност и убежище. Нещата, които са включени в книгата са светлина, общност, облекло, напитки, дом, измерения на “хюга” и прекрасни факти от типа на “Колко килограма восък средно консумира всеки датчанин годишно”.

Аз се спрях на храната и си сготвих една манджичка. Не е важно дали използваш правилните продукти, защото фокусът на “хюга” вечеря е времето, което прекарвате в кухнята, за да приготвите ястието. Моето беше 1ч.15мин. Прекрасна възможност да наглеждате манджата си на всеки 15-20мин. все едно е някакво бебче. Ястието, което аз си приготвих се казва “Яхнията на капитана”, което къкри много време и включва картофи с месо по ваш избор (не е задължително да е точно по рецептата, която включва телешки гърди, защото аз си приготвих дробчета и се получи супер).  Снимка нямам (и по-добре че) тъй като не обичам да си снимам храната, освен ако не е приготвена в някой фенси ресторант и не прилича на картина, която ти е жал да развалиш. Рядко ям месо, но готвенето на бавен огън буквално омеква всичко толкова добре, че после ти се топи в устата като мед.

Препоръчвам тази книга горещо на всички хора, търсещи капка уют (на диван с топло одеало, вълнени чорапи, любим чай докато гледаме любимия си сериал) в заетото ежедневие, дъх спокойствие, за да си припомним, че колкото и бързо да се движат стрелките на часовника – трябва да отделяме време за отдих, било то вкъщи или навън край природата. Откъсването от дигиталният свят не само освобождава гадните мисли и стрес, но дава нови и свежи идеи как да подхождаме с работата си по-спокойно и приятно.

Благодаря ❤

Снимка: Сърнички в Ричмънд парк, Лондон, 2016

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s